Kia Bruks Thyrén

Kia Bruks Thyrén

Så får du en personlig plan för 2018!

MindsetPosted by Kia Sat, December 30, 2017 10:19:18

Ett nytt år står inför dörren. Ta med dig det bästa av 2017 och bli redo för ett ännu bättre 2018!

I slutet av varje år ser jag tillbaka på hur året gått. Jag tittar på de stora bitarna som hälsa, familj, personlig utveckling, fritid och karriär.

Du kan inte styra allt i ditt liv, men du kan se till att påverka så mycket som du kan för att leva det liv du vill ha. Ändra på mönster som inte är bra för dig och behålla sådant som känts bra.

Ge dig själv beröm för dina framsteg och var samtidigt brutalt ärlig med hur du haft det och hur du mått. Det är ju dig det handlar om. Ditt liv och din tid här. Hur du levt och hur du VILL leva.


1) Reflektera kring året som gått


Vad har jag åstadkommit?
Hur har jag utvecklats?
Vad har jag lärt mig?
Vad har varit bra som jag ska fortsätta med?
Vad har inte varit bra som jag ska sluta med?
Vad gav energi?
Vad tog energi?

Andra frågor att ställa sig:

Bidrog jag?
Utvecklades jag?
Tappade jag fokus, eller blev distraherad av något?
Hur kändes mina relationer? Har jag tillräckligt med tid för min familj? Vad är viktigt?

2) Titta framåt

Fundera på vad du vill de närmsta 12-18 månaderna. Ta fram de stora bitarna igen; hälsa, familj, personlig utveckling, fritid och karriär.

Vad vill du åstadkomma?
Hur vill du må?
Hur vill du växa personligen?
Vad vill du lära dig?
Hur vill du utvecklas i jobbet/karriären?

Det är bara du som vet vilka frågor som är viktigast. Det blir som din personliga affärsplan. Något som kommer att ta lite tid att plita ner, som du kan återkomma till och ändra i, fylla på. Någon sa "If you fail to plan, you plan to fail". Låter jobbigt kanske, men är nog rätt sant..

Ett nytt år snart. Så häftigt. Alla möjligheter, all lärdom. Nu kör vi!

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post27

”Om du bara lär dig en sak – kan det här vara den viktigaste”

MindsetPosted by Kia Sun, September 03, 2017 20:22:07”Om du bara lär dig en sak – kan det här vara den viktigaste”

Så skriver Dale Carnegie i ”How To win Friends and Influence People”. En lite små-jobbig bok att ta sig igenom, trots att jag ändå är van att läsa engelska. Men värt, fullspäckad med visdom och livserfarenhet. Väldigt många tips och exempel på kommunikation som når fram, skapar vänner och ger resultat. Med stor respekt och genuint intresse för andra, utan att förta din kraft eller för den skull förminska dig själv.


Och det viktigaste..?

Att på riktigt förstå din medmänniskas behov och tankar. När du förhandlar, leder andra, ska sälja något, ska influera eller inspirera, få respekt, eller gillande handlar det inte om dig. Det handlar om att se saker ur den andres perspektiv. SÅ bra. Och ibland så svårt.

Du som är säljchef tex eller säljare. Har en budget, mål och metod att rätta dig efter som ska leda till det önskade resultatet. När du ringer samtal, som jag gjorde i två år för att sälja enligt ett tufft mål, då kan det vara väldigt svårt att tänka bort ”min agenda”. Det kan lätt bli att du låter som en krokodil som gapar efter mycket och mister hela stycket =). Och just genom telefonen är det otroligt viktigt att vinna förtroende snabbt. Det tar bara några sekunder innan personen på tråden tar ett beslut att lyssna eller inte.

Egentligen är det sunt bondförnuft. När du vill nå ut, hitta rätt personer för din produkt/tjänst.

- Visa respekt och förståelse för din marknad.
- Tänk igenom: Varför ska de lyssna på dig?
- På vilket sätt kan du bidra, hjälpa och förbättra något för din motpart?

Jag ser att fler företag förstår vikten av det här med ödmjukhet inför kundens behov likväl som kvalitet av leverans. En utveckling jag varmt hejar på!

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post23

Måste man älska sitt jobb?

MindsetPosted by Kia Tue, May 30, 2017 20:46:42

"Endast 13% är engagerade i sina yrken"

”Se dig i spegeln och fråga dig själv om du älskar ditt jobb? Om du gör det så vill jag börja med att säga grattis. Du är unik. Du är så pass unik att vi skulle kunna säga att du vunnit på lotto. För enligt en studie genomförd av Gallup är endast 13 procent av människor i Europa engagerade i sina yrken. I Sverige är siffran 16 procent. Det innebär att hela 84% av dina kollegor inte är engagerade på jobbet.” (Gustav Molnar, diwo.se).


"Vanan att gå till en arbetsplats man inte trivs på ändå är en trygghet som väger tyngre än att ta tag i problemet"


Som Svensk medborgare har vi lyxen att ställa oss frågan vad vi vill göra. Andra basala behov som bostad och mat på bordet är för oss allra flesta här redan i ordning. Vad är det som gör då att de 84% väljer att stanna och inte göra något åt situationen? Jag tror det finns många svar på den frågan, men en stor orsak kan vara rädsla. Rädsla för förändring. För att inte veta vad man ska göra istället. Vanan att gå till en arbetsplats man inte trivs på ändå är en trygghet som väger tyngre än att ta tag i problemet. Samma omvända trygghet som finns när du stannar kvar i en relation för länge som du borde lämnat för länge sedan.OK, men HUR ska jag veta vad jag brinner för då?


Men om man nu ska hitta drömjobbet, hur vet jag vad det är jag verkligen kommer att trivas med? Hur ska jag veta vad jag brinner för? Du kanske inte ens ställt dig den frågan förut utan mer hamnat i en bransch eller yrke mer av en slump. Då behöver du ta reda på vilka värderingar som är viktiga för dig, vad som är viktigt på riktigt, i djupet av ditt hjärta.


Fråga ”varför” i 7 nivåer

Den amerikanska framgångs-gurun och affärsmannen Dean Graziosi fick en helt annan vändning i livet när han frågade sig själv "varför" i 7 nivåer. Föreställ dig att vi frågar en blivande sjuksköterska:

1) Varför vill du arbeta inom vården?
Svar: För att jag vill hjälpa människor, få dem att må bättre.

2) Varför är det viktigt för dig att hjälpa människor och få dem att må bättre?
Svar: För att jag känner mig värdefull när jag kan hjälpa till.

3) Varför känner du dig värdefull när du kan hjälpa till? Osv..

Idén är att göra dina svar till nya frågor 7 nivåer ned. Kanske verkar banalt i början, men testa! Efter 3e, 4e frågan kommer du ner till en kärna som berör.

Här förklarar Dean hur metoden förändrade hans liv helt (ca 26 min in om du inte vill lyssna på hela).
Så vad blir svaret, MÅSTE man älska sitt jobb?


I alla fall verkar det vara en trend att älska sitt jobb. Att storgilla sitt jobb på sociala medier blir allt vanligare enligt forskaren Magdalena Petersson- McIntyre vid Göteborgs universitet. Hon intervjuade butikspersonal i modebranschen. När Magdalena pratade med dem visade det sig att många faktiskt beskrev att de stortrivdes, ja faktiskt älskade sina arbetsplatser. Trots att arbetsuppgifterna var enkla och ibland monotona.

När hon djupintervjuade visade det sig att det var kontakten med människor som var värdefull. Alltså inte lönen eller befattningen som kanske var viktiga bitar förr, utan en mjukare värdering.


"I genomsnitt arbetar vi 99117 timmar under våra liv. Att inte älska ditt jobb är lika med att kasta bort 99117 timmar av livet som du kunde ha spenderat på något stimulerande, något du brinner för."


Vi vet alla att vi tillbringar en stor del av våra dagar på våra jobb. Bara det är ett tungt skäl för mig att slåss med näbbar och klor för att göra det jag gör och ha den frihet jag har. Samtidigt kommer jag ha bättre och sämre dagar, hur mycket passion jag än känner för det jag gör. Men som Gustav Molnar skriver "I genomsnitt arbetar vi 99117 timmar under våra liv. Att inte älska ditt jobb är lika med att kasta bort 99117 timmar av livet som du kunde ha spenderat på något stimulerande, något du brinner för."

Jo, kanske inte lätt alltid. Och även om du älskar det du gör kommer du med säkerhet att ha tuffa dagar och undra om du borde ändra inriktning igen. Men enligt min erfarenhet "so far" känner jag definitivt att jag LEVER. Jag vågade bryta normen och följa mitt hjärta. Läskigt och underbart, minst 7 nivåer djupt!  • Comments(1)//kiasblogg.kiabruks.se/#post20

Compassion - en strategi mot toppen

MindsetPosted by Kia Tue, February 14, 2017 15:38:20

Livet måste ibland få vara lite obekvämt. Som när sonen klagade då han blev satt i skidskola tre dagar för att lära sig slalom. Första turen ner till själva skidskolan innebar stor möda och besvär då han inte ens vågade ställa sig upp och glida en liten bit. Med ett ömmande hjärta hade det varit lätt att säga ”vi struntar i skolan Albin, du behöver inte”. Men istället bad jag honom att ge det två lektioner, skulle han sedan fortsätta klaga kunde vi ta ett nytt snack om det hela. Ibland måste något vara jobbigt, innan det blir kul. Det vet jag. Nu har jag även läst om det i en bra bok.


Lär känna din skuggsida

Christina Andersson (Compassion Effekten, att utveckla självtillit och inre trygghet, 2016) skriver om att utveckla stresstolerans när vi befinner oss på ”skuggsidan av ditt personliga Mount Everest” eller en rejäl mental uppförsbacke. Albin befann sig helt klart på skuggsidan av Järvsöbacken.

När du står inför en uppgift som väcker rädslor, obehag eller tvivel kan det leda till ångest och få oss att ge upp för tidigt. Men det här är en stresstolerans du faktiskt kan bygga upp! Att utveckla compassion eller självmedkänsla är inte vara självupptagen, bli mesig eller svag. Utan att visa respekt, vara ömsint och hänsynsfull mot sig själv vid motgångar. Livet GÖR ont ibland och vägen mot framgång är oftast krokig. Utvecklar du din compassion rustar du dig att använda mer av din uthållighet och tålamod istället för att ge upp för tidigt.


FAVVO – en strategi

FAVVO står för förståelse (och självförlåtelse), acceptans, vänlighet, värme och omsorg.

FÖRSTÅELSE för den du är, din personlighet, ditt temperament och tankar som gör att du känner som du gör. En del faktorer i livet leder till en del lidande. Allt är inte glass och ballonger hela tiden och ska heller inte vara det.

ACCEPTANS – Inför hur situationen är just nu. Döm inte dig själv eller sök bortförklaringar. Se problemet för vad det är.

VÄNLIGHET – Var snäll mot dig själv och slå inte ner på dig själv när du redan har det jobbigt.

VÄRME – Sök värme hos en vän eller familjen. Emotionellt eller fysiskt. Ett samtal, en kram eller värme genom att svepa in sig i en filt, en bastu eller ta varm kopp te. Värme signalerar trygghet och ger oss större kraft.

OMSORG – Ge dig själv omsorg. Fråga dig själv vad du behöver just nu för att ta hand om dig själv? Det handlar eg inte om belöning som godis eller shopping när något känns svårt utan tex att lägga sig tidigare för att sova eller dra ner på aktiviteter i kalendern för att få andrum.

Backen, jag och lärarna gav nog en blandning av FAVVO till Albin. Efter andra lektionen susade han ner med orden ”-Mamma, det här är ju kuuuuul”. Han växte och jag fick ytterligare en lektion i ledarskap.

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post16

Du VET vad du vill men GÖR det inte. Testa NÖHRA!

MindsetPosted by Kia Thu, January 12, 2017 09:58:07

Har du lovat dig själv något vid nyår?
OK, nu har det bara gått drygt en vecka sedan nyårslöftena, men du kanske ändå behöver lite hjälp på traven? Du har satt dig och skrivit ner dina mål, du vet vad du vill, du vet precis VAD du ska göra. Ändå GÖR du det inte. Har det någonsin hänt dig?

NÖHRA förtydligar ditt HUR
Blir coachad i en metod just nu som kallas NÖHRA. En NLP metod som Kjell Enhager förespråkar mycket på sina föreläsningar. Då fokuserar man mycket på HUR man ska göra och blir bättre på att se verktyg som finns runt dig för att faktiskt komma igång. Nöhra handlar om att definiera nuvarande situation, göra de förändringar som behövs och skapa en riktning som ger energi och leder dit du vill nå.

Låt mig ge ett exempel:

NULÄGE – Beskriv ditt nuvarande läge. Hur ser det ut för dig just nu?
Exempel: Känner mig svag och otränad, ingen ork.

ÖNSKAT LÄGE – Hur ser ditt önskade läge ut? Vad vill du uppnå? När vill du uppnå det?Exempel: Vill vara stark, vältränad och pigg.

HINDER – Vad hindrar dig från att nå ditt önskade läge? Vilka svårigheter finns? Vet man sina hinder är det enklare att hitta de resurser som krävs.
Exempel: Tidsbrist, vet inte hur jag ska träna, har ingen motivation.

RESURSER – Vilka resurser finns runtomkring dig? Vilka har du själv? Vilka har andra som kan hjälpa dig?
Exempel: Rensa tidstjuvar som tv.. facebook, det finns träningsprogram att göra hemma, be kompisar/sparringpartner att slå följe med för att göra det roligare.

AKTIVITET – Hur kan du gå vidare för att nå det önskade läget? Vad ska du börja med/sluta med? Skriv handlingsplan.
Exempel: Skaffa paket med träning o kost online, gå med i grupp som peppar, planera vilka tider du ska träna, fyll din kyl o dina skåp med rätt mat, gör bra matlådor osv.

Sätt alltid en tidsram för när ditt mål ska vara uppnått. Börja sedan stegvis att ta tag i de olika bitarna. Tidsplanen kan alltid justeras längre fram men man måste börja någonstans.

Och är det rädslor som är stora hinder för dig att ta dig vidare tar du små steg i taget, men GÖR DET ÄNDÅ. För rädslor är ju oftast FEAR False Evidence Appearing Real…dvs dina hjärn-spöken =). Mer om hur man jobbar med dessa, kan jag skriva om nästa gång.

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post12

Gör årsbokslut med dig själv

MindsetPosted by Kia Wed, December 14, 2016 09:44:04

2016 börjar dra mot sitt slut och ett nytt är på väg. Ta dig tiden att reflektera över året som varit innan du planerar för vad som ska hända 2017. Tre frågor att ställa sig:


1) Vad har jag gjort, skapat eller varit med om under 2016 som jag är väldigt stolt över?

Gå igenom månad för månad, starten i januari.. våren.. sommar månaderna.. och hösten. Du har med all säkerhet skapat och varit med om massor! Små som stora saker. Vad skapade du, vad hade du för erfarenheter som du är väldigt stolt över.

Varför? De flesta rusar på och känner att de aldrig gjort tillräckligt, att vi alltid kan åstadkomma mer och bättre som bara lämnar en känsla av otillräcklighet. Men ge dig själv den ”cred” du förtjänar. Massor av inre applåder för allt du lärt dig och varit med om.


2) Vilka misstag gjorde jag som lärde mig något? Vilka lärdomar kan jag använda framåt?

Det här är SÅ VIKTIGT! Att ständigt reflektera över och förstå vad som gick fel. Vad gick inte så bra som du tänkt? Hur kan du göra det bättre nästa gång? Hur kan du använda det här för att växa som person?

Varför? För att vi måste få göra misstag för att lära oss. Att ge dig själv utrymmet till det. När du har lite distans i tid till eventuella misstag du gjort under året, är det lättare att få ”neggot” ur vägen (som annars är bra på att trycka ner dig själv och säga hur as-dålig du varit) och faktiskt ta in erfarenheten på ett annat sätt och se hur det istället fick dig att VÄXA som person.


3) Vad är du beredd att släppa?

Jag älskar att rensa i skåpen! Bli av med gammalt junk. Nu är det dags att släppa sånt som inte längre passar dig eller tar dig framåt. Det kan vara ett gammalt projekt, mål eller saker som hängt kvar på din to-do list som du aldrig kommit dig för att ta tag i. Det kanske helt inte längre passar den du är eller den du vill bli i framtiden? Det kan också vara gamla föreställningar om dig själv som inte längre jobbar för dig utan emot. Gammal ilska, ångest eller något du varit ledsen för.

Varför? Gammalt groll som ligger och gnager i dig eller projekt du ändå inte kommer att ta tag i, tar värdefull energi som du annars kan lägga på det du ska göra.

Så hitta en lugn stund och fram med papper och penna.


  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post11

3 vinnande sätt för tillväxt!

MindsetPosted by Kia Wed, December 07, 2016 15:02:37
1) Strategi

Vet du vad du vill uppnå? Bra! Hitta en förebild som nått samma mål som du vill uppnå och följ samma strategi. Det spar dig en massa tid om du kan utföra något på ett liknande sätt som någon annan gjort. Uppfinn inte hjulet igen. Skillnaden är att du gör det på DITT sätt, med din personlighet, din kompetens och dina erfarenheter. MEN.. för att du ska lyckas utföra en strategi till din fördel krävs att nästa punkt är i linje med det du vill.

2) Självbild

Hur ser din självbild ut? Vad är det för skiva som går på repeat i ditt huvud om vem du är och vad du är ämnad att lyckas med i livet?

Är det ”jag är en fantastisk person med oanade krafter och potential att ta mig dit jag vill, allt jag företar mig blir till framgång och andra ser upp till mig” eller är det ”vem tror jag att jag är.. jag är inte bra nog, jag är för gammal.. jag är för ung.. jag vågar inte.. vad ska andra tro, framgång är nog för andra men inte för mig”. Under uppväxten formar du din självbild som arbetar för eller emot dig, undermedvetet. Om du har en svag självbild kan du aktivt programmera in en annan starkare. Det gör du med tex olika mindset övningar, meditation och NLP (Neuro Linguistic Programming).

Du skapar en självbild som letar fram dina styrkor. Det är inte så att starka ledare aldrig är rädda, de har bara hittat sätt att gå emot rädslan och göra det de måste ändå!

Utmaningar i livet, som ständigt pågår, kan snabbt sätta dig i dina gamla negativa tankar och då gäller det att du har rätt skiva att sätta dit, per automatik. Det spelar ingen roll hur bra strategi du har om du inte har en positiv självbild. Annars kommer du själv troligen att vara ditt största hinder.

3) Tillstånd

Ta hand om dig själv. Kropp som knopp. Suck vad detta ämne tjatas! Äta bra.. sova bra.. träna. MEN det ÄR viktigt. Mår du bra så kan du lättare formulera mål som du kommer att genomföra. Du skulle förmodligen inte åka Paris-Dakar loppet utan att kolla om bilen är i topp-skick först?

Så är det även med din kropp, den behöver ständig omvårdnad. Även ditt sinne. Förkovra dig, var nyfiken. Läs på och lär dig nytt. Leaders are readers. Du får inspiration och nya kompetenser som tar dig framåt. Tillstånd kan även handla om att fastna i en känsla som aggression, rädsla, ångest för en kommande uppgift. Känslor kan du bryta genom att ändra fysiskt tillstånd.

Ren fysisk, gärna hård träning, förändrar din kropps biokemi positivt. Det gör att du tänker klarare. Något jag själv gör ofta, om jag fastnar i något tankemässigt, är att ta en promenad, träna eller jogga. Forskning visar att hjärnan lättare skapar nya tankebanor och tänker bättre genom fysisk träning.

Nå, vilken av dessa 3 punkter behöver du börja med idag tro?


  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post10

I am a Phenomenal Woman!

MindsetPosted by Kia Wed, November 23, 2016 09:16:35

Idag vill jag lyfta en fantastisk poet Maya Angelou med hennes "Phenomenal Woman". Sträcker på mig och tror på hennes ord helt och fullt.
Gör det DU med!


"Pretty women wonder where my secret lies.

I’m not cute or built to suit a fashion model’s size

But when I start to tell them,

They think I’m telling lies.

I say,

It’s in the reach of my arms,

The span of my hips,

The stride of my step,

The curl of my lips.

I’m a woman

Phenomenally.

Phenomenal woman,

That’s me.

I walk into a room

Just as cool as you please,

And to a man,

The fellows stand or

Fall down on their knees.

Then they swarm around me,

A hive of honey bees.

I say,

It’s the fire in my eyes,

And the flash of my teeth,

The swing in my waist,

And the joy in my feet.

I’m a woman

Phenomenally.

Phenomenal woman,

That’s me.

Men themselves have wondered

What they see in me.

They try so much

But they can’t touch

My inner mystery.

When I try to show them,

They say they still can’t see.

I say,

It’s in the arch of my back,

The sun of my smile,

The ride of my breasts,

The grace of my style.

I’m a woman

Phenomenally.

Phenomenal woman,

That’s me.

Now you understand

Just why my head’s not bowed.

I don’t shout or jump about

Or have to talk real loud.

When you see me passing,

It ought to make you proud.

I say,

It’s in the click of my heels,

The bend of my hair,

the palm of my hand,

The need for my care.

’Cause I’m a woman

Phenomenally.

Phenomenal woman,

That’s me."

Foto:Jennifer Bruks  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post7
Next »