Kia Bruks Thyrén

Kia Bruks Thyrén

Oroar du dig över din ekonomi? Kartlägg - planera & action!

Entreprenörs vardagPosted by Kia Tue, October 31, 2017 13:26:50

Igår diskuterade jag privatekonomi, med en fantastisk kvinna 80+ och för mig viktig förebild. I den här videon berättar jag om hennes avgörande insikter i 60 års åldern som lett till den ekonomiska frihet hon kan njuta av idag.


Men jag vet inte var jag ska börja, hur tänker man?! Här är några steg som kan ta dig vidare:

# 1 - Kartlägg nuläge. Hur ser din ekonomi ut idag? Trygghet startar med att vara ärlig inför sig själv. Har du eller du och din sambo/man faktiskt kartlagt tillsammans era totala inkomster och utgifter? Har ni balans eller är utgifterna för stora? I många hushåll är det endast en av parterna som har koll, betalar räkningar osv. För att ta dig vidare måste du veta hur förutsättningarna ser ut, på riktigt.

# 2 – Hur vill du att din framtid ska se ut? De flesta planerar sommarsemestern varje år men endast 3% planerar för en horisont längre fram. Var en av dem. Hur vill du kunna leva om 5 år, om 10 år? När vill du gå i pension och hur tror du att du vill leva då?

# 3 – Vad kan du göra idag för att komma ett steg närmare den ekonomi du vill ha? Har du den kunskap du behöver eller kan du gå någon kurs, läsa en bok? Har du någon i din närhet som är duktig på privatekonomi som du kan lära dig av? Kan du boka ett möte med banken för att se över lån, ordna med auto-spar, aktie spar el liknande?

# 4 – Använder du dina styrkor? Som att jag alltid velat driva eget företag och hittade en bransch där du kan lära dig att bli duktig steg för steg och bygga successivt. Jag tror många går runt med kapacitet och styrkor som kan förbättra situationen de lever i om de bara används. Tro på dig själv. Lyft din kapacitet, finns det färdigheter och sidor du kan använda bättre?

Jag tror att fler kvinnor borde ta makten över sin ekonomi och inte förlita sig på sin partner eller tänka ”det löser sig”. Vi vet redan att pengar i sig kommer inte att göra dig lycklig och man kan känna sig rik på väldigt många andra sätt såsom kärlek.. hälsa.. hobbys..vänner.. familj.. gemenskap.. frihet.. osv.

Men FRIHETEN att kunna ge till sina nära om man vill och leva det liv man vill. Det kommer inte av sig själv men det finns oändligt med möjligheter. Ge inte upp eller tänk att det är för krångligt. Min mentor tyckte jag hade mycket tid framför mig. Som 45 kändes det skönt då man ibland rusar på och har panik vissa dagar =D. Ta det steg för steg och gör det du kan nu. Vi behöver bli fler exempel som kan visa nästa generation en ljusare framtid, att ödet ligger i våra egna händer. Så.. kartlägg - planera & ta action!

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post24

Mångfald, kreativitet och en kaviartub

Entreprenörs vardagPosted by Kia Thu, June 29, 2017 08:51:45


Tufft att sticka ut

För det mesta har mina barn det bra i skolan, men de där dagarna jag märker en tyngd över dem och man tar det där snacket (oftast kommer orden fram vid läggning) märker jag en röd tråd. Ibland kan det ju handla om lättare bråk mellan kompisar, men ofta handlar det om att helt enkelt känna sig annorlunda. Det kan i förälderns öron kanske vara banala saker som att inte vilja leka den där Starwars leken som ”alla andra” killar i gruppen. Men det bottnar i en viktig känsla. Att vara accepterad för den man är. Att ibland få vara den som styr leken och inte bara den som blir styrd beroende på vad de andra vill göra.


Gränslös kreativitet

Älskar de där stunderna när barnen kommer till ro i sin egen lek. När kreativiteten får flöda och en soffgrupp i hemmet förvandlas till en skolsal där de turas om att vara lärare/elev. Eller som när kaviartubens kork försvann häromdagen för att grabben skulle göra en egen fidget spinner och behövde ett nav till den. Hur otippat var inte det?!

Kreativiteten behöver fritt spelrum. Ett tänkande fritt från gränser där alla vägar är tillåtna. Att tänka utanför boxen och hitta egna lösningar. Att vilja testa okända vägar, måla med nya färger eller hitta nya sätt för kommunikation. Tänk vad många uppfinningar som aldrig blivit gjorda om inte kreativitet fått flöda! Men att gå utanför gruppen och testa nya vägar kan vara ensamt ibland. När man inte gör som alla andra kan man bli ifrågasatt. Ändå är det precis det som naturen eftersträvar, en färggrann mångfald av olika arter som gör olika men ändå har sin givna plats i det stora ekosystemet.


Mod och självkänsla för entreprenörskap

Entreprenörskap handlar ofta om kreativitet. Att hitta nya lösningar, att testa det okända. Att kunna vara flexibel nog att ändra förutsättningar som passar marknadens behov men samtidigt ha fokus och uthållighet nog att se idén formas till en slutprodukt. Då gäller det att ha ett mod. Särskilt de där dagarna då det känns motigt och man undrar om man är på rätt väg. Där hamnar nämligen alla som tar nya vägar förr eller senare, och då är det alldeles särskilt bra att ha en god självkänsla och tillförsikt över att vägen framåt ibland har dessa snåriga vägar och utmaningar.


Kaviartuben

Under de där samtalen i småtimmarna med barnen, är det just det jag fokuserar på. Att jag alltid älskar dem för den de ÄR. Att deras unika drag och viljor är fantastiska. Skolan är bra på många sätt men inte alltid i att fostra ett entreprenörskap och fri kreativitet. Att våga gå egna vägar. Skapa nya kontakter, kreativa diskussioner som leder till nya idéer och lösningar. Det är väldigt spännande att följa deras unika drag och påhittiga idéer framåt. Kaviartuben fick ett nytt provisoriskt lock av aluminiumfolie, så där fick mamman också bli påhittig =).
  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post22

Pengar - planera för mer

Entreprenörs vardagPosted by Kia Tue, April 18, 2017 14:11:21

Pengar är knappt något konkret alls, bara ettor och nollor i ett digitalt system som förs över elektroniskt till ditt konto och genom kort eller swish till köp. Ändå styr det allt. Var vi bor, vad vi äter, var vi reser, hur vi semestrar, hur mycket eller lite vi jobbar, hur vi klär oss osv. Pengar är stort, laddat, lycka eller ångest. Pengar är makt. Alla åldrar har behov av pengar. Studenten, den föräldralediga, familjen mitt i livet, den frånskilda, pensionären.. ja alla.

Pengar är inget mystiskt hokus pokus. Det går faktiskt att planera så att de kommer till dig, men det krävs mål - plan och arbete! Det vet jag i och med verksamheten jag driver där jag även hjälper andra att visa vägar till bättre ekonomi. Började läsa Tony Robbins bok "Money Master The Game" under påsken.

Han menar att nyckeln till rikedom är enkel - ”Find a way to do more for others than anyone else does. Become more valuble. Do more. Give more. Be more. Serve more. And you will have the opportunity to earn more.”

Hur hittar man då ett sätt att tjäna andra? Genom att erbjuda människor produkter, tjänster och möjligheter som underlättar eller förbättrar deras liv på något sätt. Och som Tony säger, ”to serve” att ge. Ge av sig själv. Sin kunskap. Från hjärtat av den du är. Då har du möjlighet att bygga förtroende och kanske lösa folks problem med det du har att erbjuda.

Om pengar är makt är kunskap högre (OM du sätter den till verket). Jag hoppas lära mina barn vilka principer de ska anamma i sättet att tänka och göra för att själva skapa sig en trygg ekonomi för att kunna leva ett liv med många valmöjligheter. Min Anna 8 år sa häromdagen ”Mamma, man måste njuta av livet. Av varje sekund, för det liksom ramlar på” så jag vet att hon redan lärt sig de viktigaste principerna. Jag lär mig för egen del, för att dela med mig kunskapen "to serve" och för att lära mina barn. Läsa vidare får jag göra ikväll. Just nu är det arbete som gäller.

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post18

Sälj seriöst - pitcha inte för tidigt

Entreprenörs vardagPosted by Kia Thu, March 09, 2017 15:35:01
Jag stöter ofta på alltför många säljare som inte tar reda på mitt eventuella behov, utan direkt pitchar sin produkt.


GE FÖR ATT FÅ

Det har alltid varit viktigt att bygga relationer när det gäller sälj, idag är det än viktigare. Därför har tex behovet av social selling och content marketing ökat. Människor är mer kräsna, mer avvaktande, mer pålästa själva. Har du tid med att bygga upp ett innehåll i artiklar, blogg, videos mm som servar din målgrupp är det bra. Att ge något för att få något. Bygga ett förtroende.


GÖR RESEARCH

Då menar jag inte det batteri av frågor många telefonsäljare på kvällstid kör med. Utan frågor av intresse för att ta reda på omständigheterna, som gör att du lär känna ditt prospekt. Det går inte att sälja en saftig biffstek till en vegan. Kolla av först om den du ska kontakta, kan ha en trolig anledning att faktiskt vilja ha din produkt/tjänst.


VAR GENUIN

Var öppen om det du företräder. Inga dolda agendor, det känner motparten av. Var ärlig med vad produkten kan eller inte kan uppfylla. Ibland måste kunden ändå testa för att få sin egen erfarenhet, men förlitar sig ju först på din kunskap.

Hoppas du får användning av dessa råd och lycka till!

Kia

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post17

Tacksamhet - sann rikedom

Entreprenörs vardagPosted by Kia Fri, January 27, 2017 10:29:59

På väg mot Göteborg. Årets höjdpunkt som pågår i dagarna tre, med utbildning, mingel, träning och fest med kompetenta och framgångsrika kollegor från hela Skandinavien. Kommer att sluta upp med resten av härliga teamet ikväll. Passar på att jobba med mindset kursen på tåget.


När jag ser landskapet susa förbi fönstret slår det mig hur talande det är. Jag är på väg framåt. Ständigt ”a work in progress”. Jag är så tacksam att jag får ha det så här bra. Alla fina människor och allt gott jag har omkring mig. Det här med att leva, på riktigt. Obekvämt.. läskigt.. utmanande.. lärorikt och så förbannat bra. Peace.

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post14

Driv som utgår från "compassion"

Entreprenörs vardagPosted by Kia Mon, January 23, 2017 13:03:34

Att driva eget, sälja produkter och öka tillväxt i ett bolag förknippas inte alltid med ödmjukhet. Ändå är ”compassion” en av mina största drivkrafter. Jag har alltid drivits till tjänster där jag får ge av mig själv på något sätt. Det finns en röd tråd i mitt CV av service, support, kundtjänst, reception, telefonist, HR, ledarskap och försäljning.

"Men det känns ju som att lura folk"
Jag kommer ihåg när jag som 25 åring första gången skulle sälja genom att ringa runt till skogsmaskin förare och prata kring behovet av reservdelar. Jag var så obekväm och kommer ihåg att jag sa till pappa, som var min chef på den tiden, ”men det känns ju som att lura folk”. Han tittade oförstående på mig och förklarade att det här var sånt som var en förbrukningsvara för kunden. Ungefär som att en kock-kniv går av när en fullsatt lunch krog ska laga mat, dvs en katastrof. Då är det bra att ha några knivar extra.

Skapa relationer med förtroende
Efter ett antal samtal med kunderna förstod jag bättre, jag hade helt enkelt skapat mig relationer till dem och satt mig in i deras situation. Det är ju DET sälj handlar om; att skapa relationer, identifiera kundens behov och se om jag med mina produkter/tjänster kan hjälpa dem framåt i något problem eller situation. Sedan kan man säga mycket mer om sättet genom vilket du skapar relationen, att få ömsesidigt förtroende.

Walk the talk
Idag jobbar jag med att ”compassion” på flera sätt. Dels försäljning av produkter och att utöka marknaden genom att bygga team. Självklart tjänar jag pengar genom försäljning, men drivkraften måste (och har alltid varit) något större än bara pengarna. Om det bara ska handla om att tjäna pengar, kunde jag lika gärna göra något enklare.

Den andra biten, att bygga team och vara en ledare är ännu mer utmanande men också SÅ roligt! Här får man verkligen arbeta med ”compassion”. Att SE andra personer på riktigt, hjälpa dem att plocka fram sin potential och lotsa till rätt utmaningar och aktiviteter beroende på individens mål. Ge sol, regn och skydd om vinden blåser. Med tanken om att plantan ska växa sig stark och klara sig själv så småningom.

Även om det finns metoder att utgå ifrån, gäller det verkligen att vara lyhörd och pusha var och en på ett individanpassat sätt. Men ”compassion” är inte alltid att vara ”snäll”. Då skulle jag göra jobbet åt alla andra och gå under själv. Ungefär som när jag är en alltför snäll och curlande mamma och känna att jag aldrig räcker till. Nej, här är det ”walk the talk” som gäller. Att stretcha min egen komfortzon och göra samma jobb själv, som jag sedan lär ut till andra. Jag säger inte att det är alltid är lätt, men oj vad jag utvecklas! Tänk om fler chefer gjorde så? Hur skulle det se ut på våra arbetsplatser då? Spännande tanke tycker jag.  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post13

Wow! Ett jobb där man lyfter varandra!

Entreprenörs vardagPosted by Kia Tue, November 29, 2016 12:38:27

Special place in hell
Madeleine Albright, USAs första kvinnliga utrikesminister har en gång sagt ”There is a special place in hell for women who don’t help each other”. Jo.. vi kan faktiskt vara ganska hårda mot varandra på arbetsplatsen. Det sker oftare en jämförelse i en anda av avundsjuka om det går riktigt bra för någon, än att man lyfter varandra, bakom ryggen. En känsla av att klart vi hjälper varandra, men det är ändå inte heeeelt OK att du ska lyckas och bli bättre. Gör helst inte det. Varför är det så?

Här funkar inte självisk bitch
Jag vill hylla ett systerskap som gett mig mer kraft att växa och utvecklas i arbetslivet än något annat jag hittills mött. Nätverksmarknadsföring, MLM eller multi level marketing. En fantastisk skola i personlig utveckling och entreprenörskap, för de som tar uppgiften på allvar och gör något av det.

Visst, den här branschen är inte heller perfekt. Här finns också en del avundsjuka, prat bakom ryggen, jämförelser osv. Det verkar vara ofrånkomligt. MEN det som skiljer sig stort från andra branscher jag jobbat i är att hela systemet/arbetssättet grundar sig på att du MÅSTE hjälpa andra för att själv komma framåt. Det gäller att GENUINT bry dig om hur det går för andra och finns där för de som vill framåt och ber om hjälp. Att vilja lära sig, ständigt utvecklas och ge av dig själv för att du ska lyckas.

Många grymma förebilder
I företaget jag jobbar med finns många exempel på kvinnor världen över, som det går väldigt bra för. Som jobbat hårt för att bli den person som krävs. För riktig framgång handlar om att vilja utvecklas (och märk väl att framgång kan betyda vitt skilda saker beroende på vem du frågar som tid.. pengar.. valfrihet.. hälsa.. osv). Det handlar om allt från att skala bort ev dålig självkänsla, blyghet, rädslor mm till att lära sig hur man skapar relationer, prata inför folk, bli en duktig ledare, våga ta för sig och tänka affärsmässigt. Det finns mycket att lära sig i det här yrket, precis som i alla andra yrken. Men alla med viljan kan lära sig och bakgrund eller tidigare erfarenhet spelar mindre roll. Och är det något som finns här så är det PEPP OCH SYSTERSKAP på alla nivåer.  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post9

Shit.. det ÄR en sekt!

Entreprenörs vardagPosted by Kia Mon, October 31, 2016 10:16:36

Redan i entrén vibrerade en stämning av glädje. Gamla och nya vänner som kramade om varandra. Förväntan. Jag tog en plats långt bak i föreläsningssalen, ifall det skulle vara ”alltför weird” kunde jag ju smita ut lite lätt utan att synas för mycket. Nu kände jag mig hyfsat trygg.

Hög glad musik fyllde hela rummet och folk hittade sina platser. Jag slogs av mångfalden av människor som fanns på plats. Korta, långa, smala, tjocka, unga, äldre.. kostymer.. affärsfolk..stickade tröjor.. ja alla sorter. Den gemensamma faktorn var energi. Glada ansikten överallt.. nästan lite konstigt. Och så lyfte en av de snygga tjejerna på scenen upp en gul dunk och sa ”den här är solen i mitt liv”. ”Shit” tänte jag.. ”det ÄR en sekt! Ja ja.. jag hänger kvar lite till”.

Sen följde en dag full med intressanta föreläsningar om ledarskap, hälsa och mindset. Att det handlar om att jobba på sin självkänsla så mycket att du kan lyfta dig själv och i förlängningen hjälpa andra att göra detsamma. Att sätta mål, planera strategier och hitta lösningar på problem. Och att framgång genom att vara dig själv och hjälpa andra faktiskt är väldigt roligt. Vaddå.. att ha "kul" är ju inte seriöst.. jag skulle ju vara en business woman med kritstrecksrandig kostym och.. ja SERIÖS!

Det där eventet gav mig tre viktiga insikter:
1) Forever Living är ingen sekt (tur det, annars hade jag ju dissat det totalt)
2) Det här är seriös business som kräver att du lär dig jobbet och ledarskap för att lyckas
3) Min självkänsla år 2012 sög.. BIG time

Fyra år senare kan jag konstatera att jag är en god bit på väg och lever ett helt annat liv än då. Nu vet jag att jag måste ta tillfällena, skapa min framtid själv och brinner för att inspirera dig som också vill att göra detsamma. Har lärt mig oändligt många verktyg för att ständigt bygga min självkänsla. Min resa har bara börjat. ”Unts unts..”smiley

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post4
Next »