Kia Bruks Thyrén

Kia Bruks Thyrén

Måste man älska sitt jobb?

MindsetPosted by Kia Tue, May 30, 2017 20:46:42

"Endast 13% är engagerade i sina yrken"

”Se dig i spegeln och fråga dig själv om du älskar ditt jobb? Om du gör det så vill jag börja med att säga grattis. Du är unik. Du är så pass unik att vi skulle kunna säga att du vunnit på lotto. För enligt en studie genomförd av Gallup är endast 13 procent av människor i Europa engagerade i sina yrken. I Sverige är siffran 16 procent. Det innebär att hela 84% av dina kollegor inte är engagerade på jobbet.” (Gustav Molnar, diwo.se).


"Vanan att gå till en arbetsplats man inte trivs på ändå är en trygghet som väger tyngre än att ta tag i problemet"


Som Svensk medborgare har vi lyxen att ställa oss frågan vad vi vill göra. Andra basala behov som bostad och mat på bordet är för oss allra flesta här redan i ordning. Vad är det som gör då att de 84% väljer att stanna och inte göra något åt situationen? Jag tror det finns många svar på den frågan, men en stor orsak kan vara rädsla. Rädsla för förändring. För att inte veta vad man ska göra istället. Vanan att gå till en arbetsplats man inte trivs på ändå är en trygghet som väger tyngre än att ta tag i problemet. Samma omvända trygghet som finns när du stannar kvar i en relation för länge som du borde lämnat för länge sedan.OK, men HUR ska jag veta vad jag brinner för då?


Men om man nu ska hitta drömjobbet, hur vet jag vad det är jag verkligen kommer att trivas med? Hur ska jag veta vad jag brinner för? Du kanske inte ens ställt dig den frågan förut utan mer hamnat i en bransch eller yrke mer av en slump. Då behöver du ta reda på vilka värderingar som är viktiga för dig, vad som är viktigt på riktigt, i djupet av ditt hjärta.


Fråga ”varför” i 7 nivåer

Den amerikanska framgångs-gurun och affärsmannen Dean Graziosi fick en helt annan vändning i livet när han frågade sig själv "varför" i 7 nivåer. Föreställ dig att vi frågar en blivande sjuksköterska:

1) Varför vill du arbeta inom vården?
Svar: För att jag vill hjälpa människor, få dem att må bättre.

2) Varför är det viktigt för dig att hjälpa människor och få dem att må bättre?
Svar: För att jag känner mig värdefull när jag kan hjälpa till.

3) Varför känner du dig värdefull när du kan hjälpa till? Osv..

Idén är att göra dina svar till nya frågor 7 nivåer ned. Kanske verkar banalt i början, men testa! Efter 3e, 4e frågan kommer du ner till en kärna som berör.

Här förklarar Dean hur metoden förändrade hans liv helt (ca 26 min in om du inte vill lyssna på hela).
Så vad blir svaret, MÅSTE man älska sitt jobb?


I alla fall verkar det vara en trend att älska sitt jobb. Att storgilla sitt jobb på sociala medier blir allt vanligare enligt forskaren Magdalena Petersson- McIntyre vid Göteborgs universitet. Hon intervjuade butikspersonal i modebranschen. När Magdalena pratade med dem visade det sig att många faktiskt beskrev att de stortrivdes, ja faktiskt älskade sina arbetsplatser. Trots att arbetsuppgifterna var enkla och ibland monotona.

När hon djupintervjuade visade det sig att det var kontakten med människor som var värdefull. Alltså inte lönen eller befattningen som kanske var viktiga bitar förr, utan en mjukare värdering.


"I genomsnitt arbetar vi 99117 timmar under våra liv. Att inte älska ditt jobb är lika med att kasta bort 99117 timmar av livet som du kunde ha spenderat på något stimulerande, något du brinner för."


Vi vet alla att vi tillbringar en stor del av våra dagar på våra jobb. Bara det är ett tungt skäl för mig att slåss med näbbar och klor för att göra det jag gör och ha den frihet jag har. Samtidigt kommer jag ha bättre och sämre dagar, hur mycket passion jag än känner för det jag gör. Men som Gustav Molnar skriver "I genomsnitt arbetar vi 99117 timmar under våra liv. Att inte älska ditt jobb är lika med att kasta bort 99117 timmar av livet som du kunde ha spenderat på något stimulerande, något du brinner för."

Jo, kanske inte lätt alltid. Och även om du älskar det du gör kommer du med säkerhet att ha tuffa dagar och undra om du borde ändra inriktning igen. Men enligt min erfarenhet "so far" känner jag definitivt att jag LEVER. Jag vågade bryta normen och följa mitt hjärta. Läskigt och underbart, minst 7 nivåer djupt!  • Comments(1)//kiasblogg.kiabruks.se/#post20