Kia Bruks Thyrén

Kia Bruks Thyrén

”Om du bara lär dig en sak – kan det här vara den viktigaste”

MindsetPosted by Kia Sun, September 03, 2017 20:22:07”Om du bara lär dig en sak – kan det här vara den viktigaste”

Så skriver Dale Carnegie i ”How To win Friends and Influence People”. En lite små-jobbig bok att ta sig igenom, trots att jag ändå är van att läsa engelska. Men värt, fullspäckad med visdom och livserfarenhet. Väldigt många tips och exempel på kommunikation som når fram, skapar vänner och ger resultat. Med stor respekt och genuint intresse för andra, utan att förta din kraft eller för den skull förminska dig själv.


Och det viktigaste..?

Att på riktigt förstå din medmänniskas behov och tankar. När du förhandlar, leder andra, ska sälja något, ska influera eller inspirera, få respekt, eller gillande handlar det inte om dig. Det handlar om att se saker ur den andres perspektiv. SÅ bra. Och ibland så svårt.

Du som är säljchef tex eller säljare. Har en budget, mål och metod att rätta dig efter som ska leda till det önskade resultatet. När du ringer samtal, som jag gjorde i två år för att sälja enligt ett tufft mål, då kan det vara väldigt svårt att tänka bort ”min agenda”. Det kan lätt bli att du låter som en krokodil som gapar efter mycket och mister hela stycket =). Och just genom telefonen är det otroligt viktigt att vinna förtroende snabbt. Det tar bara några sekunder innan personen på tråden tar ett beslut att lyssna eller inte.

Egentligen är det sunt bondförnuft. När du vill nå ut, hitta rätt personer för din produkt/tjänst.

- Visa respekt och förståelse för din marknad.
- Tänk igenom: Varför ska de lyssna på dig?
- På vilket sätt kan du bidra, hjälpa och förbättra något för din motpart?

Jag ser att fler företag förstår vikten av det här med ödmjukhet inför kundens behov likväl som kvalitet av leverans. En utveckling jag varmt hejar på!

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post23

Mångfald, kreativitet och en kaviartub

Entreprenörs vardagPosted by Kia Thu, June 29, 2017 08:51:45


Tufft att sticka ut

För det mesta har mina barn det bra i skolan, men de där dagarna jag märker en tyngd över dem och man tar det där snacket (oftast kommer orden fram vid läggning) märker jag en röd tråd. Ibland kan det ju handla om lättare bråk mellan kompisar, men ofta handlar det om att helt enkelt känna sig annorlunda. Det kan i förälderns öron kanske vara banala saker som att inte vilja leka den där Starwars leken som ”alla andra” killar i gruppen. Men det bottnar i en viktig känsla. Att vara accepterad för den man är. Att ibland få vara den som styr leken och inte bara den som blir styrd beroende på vad de andra vill göra.


Gränslös kreativitet

Älskar de där stunderna när barnen kommer till ro i sin egen lek. När kreativiteten får flöda och en soffgrupp i hemmet förvandlas till en skolsal där de turas om att vara lärare/elev. Eller som när kaviartubens kork försvann häromdagen för att grabben skulle göra en egen fidget spinner och behövde ett nav till den. Hur otippat var inte det?!

Kreativiteten behöver fritt spelrum. Ett tänkande fritt från gränser där alla vägar är tillåtna. Att tänka utanför boxen och hitta egna lösningar. Att vilja testa okända vägar, måla med nya färger eller hitta nya sätt för kommunikation. Tänk vad många uppfinningar som aldrig blivit gjorda om inte kreativitet fått flöda! Men att gå utanför gruppen och testa nya vägar kan vara ensamt ibland. När man inte gör som alla andra kan man bli ifrågasatt. Ändå är det precis det som naturen eftersträvar, en färggrann mångfald av olika arter som gör olika men ändå har sin givna plats i det stora ekosystemet.


Mod och självkänsla för entreprenörskap

Entreprenörskap handlar ofta om kreativitet. Att hitta nya lösningar, att testa det okända. Att kunna vara flexibel nog att ändra förutsättningar som passar marknadens behov men samtidigt ha fokus och uthållighet nog att se idén formas till en slutprodukt. Då gäller det att ha ett mod. Särskilt de där dagarna då det känns motigt och man undrar om man är på rätt väg. Där hamnar nämligen alla som tar nya vägar förr eller senare, och då är det alldeles särskilt bra att ha en god självkänsla och tillförsikt över att vägen framåt ibland har dessa snåriga vägar och utmaningar.


Kaviartuben

Under de där samtalen i småtimmarna med barnen, är det just det jag fokuserar på. Att jag alltid älskar dem för den de ÄR. Att deras unika drag och viljor är fantastiska. Skolan är bra på många sätt men inte alltid i att fostra ett entreprenörskap och fri kreativitet. Att våga gå egna vägar. Skapa nya kontakter, kreativa diskussioner som leder till nya idéer och lösningar. Det är väldigt spännande att följa deras unika drag och påhittiga idéer framåt. Kaviartuben fick ett nytt provisoriskt lock av aluminiumfolie, så där fick mamman också bli påhittig =).
  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post22

Löpträning kan förlänga livet med tre år

HälsaPosted by Kia Tue, June 20, 2017 11:31:50

Tycker du om att springa? Härligt! En studie som gjorts vid Iowa State University har visat att en person som springer regelbundet faktiskt lever längre än de som inte gör det enligt New York Times.


Men promenad är väl lika bra som löpning?

Om man ser till den goda effekten av att du minskar risken för högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdomar så räcker det med en lugn promenad. Men vill du gå ner i vikt och få bättre flås är jogga bättre.


Vid viktminskning är det bättre att springa

När du löptränar regelbundet lär du kroppen att öka förbränningen. Du förbränner som mest under själva träningen, men forskning visar att efterförbränningen kan hålla i sig upp till 48 timmar! Det är för att kroppen efter träningspasset behöver extra energi för att återställa kroppen och bygga muskler.


Kortare pass ofta bättre än få långa

Och du behöver inte ut och pina dig tex 50 min för att ha effekt. I en undersökning jämförde man motionärer som sprang två 25-minuterspass med motionärer som sprang 50 minuter i ett sträck. Den ökade förbränningen efter de två kortare passen blev totalt dubbelt så stor som efter ett enda långt pass.


Hjälp.. jag kommer aldrig till skott!

Har du svårt att komma igång med träningen?
Många har fått hjälp genom FIT konceptet. Det är ingen quick fix att komma i form, men med rätt hjälp blir träningen en naturlig del i din vardag som du sedan inte vill vara utan. Vill du ha mer info? Klicka här!


Mina löparpass brukar vara ca 30 min (jag varvar oftast med att gå också, det får man faktiskt..!). Det är SÅ värt att komma ut, rensa hjärnan och känna att kroppen funkar! Bara gör´t!


  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post21

Måste man älska sitt jobb?

MindsetPosted by Kia Tue, May 30, 2017 20:46:42

"Endast 13% är engagerade i sina yrken"

”Se dig i spegeln och fråga dig själv om du älskar ditt jobb? Om du gör det så vill jag börja med att säga grattis. Du är unik. Du är så pass unik att vi skulle kunna säga att du vunnit på lotto. För enligt en studie genomförd av Gallup är endast 13 procent av människor i Europa engagerade i sina yrken. I Sverige är siffran 16 procent. Det innebär att hela 84% av dina kollegor inte är engagerade på jobbet.” (Gustav Molnar, diwo.se).


"Vanan att gå till en arbetsplats man inte trivs på ändå är en trygghet som väger tyngre än att ta tag i problemet"


Som Svensk medborgare har vi lyxen att ställa oss frågan vad vi vill göra. Andra basala behov som bostad och mat på bordet är för oss allra flesta här redan i ordning. Vad är det som gör då att de 84% väljer att stanna och inte göra något åt situationen? Jag tror det finns många svar på den frågan, men en stor orsak kan vara rädsla. Rädsla för förändring. För att inte veta vad man ska göra istället. Vanan att gå till en arbetsplats man inte trivs på ändå är en trygghet som väger tyngre än att ta tag i problemet. Samma omvända trygghet som finns när du stannar kvar i en relation för länge som du borde lämnat för länge sedan.OK, men HUR ska jag veta vad jag brinner för då?


Men om man nu ska hitta drömjobbet, hur vet jag vad det är jag verkligen kommer att trivas med? Hur ska jag veta vad jag brinner för? Du kanske inte ens ställt dig den frågan förut utan mer hamnat i en bransch eller yrke mer av en slump. Då behöver du ta reda på vilka värderingar som är viktiga för dig, vad som är viktigt på riktigt, i djupet av ditt hjärta.


Fråga ”varför” i 7 nivåer

Den amerikanska framgångs-gurun och affärsmannen Dean Graziosi fick en helt annan vändning i livet när han frågade sig själv "varför" i 7 nivåer. Föreställ dig att vi frågar en blivande sjuksköterska:

1) Varför vill du arbeta inom vården?
Svar: För att jag vill hjälpa människor, få dem att må bättre.

2) Varför är det viktigt för dig att hjälpa människor och få dem att må bättre?
Svar: För att jag känner mig värdefull när jag kan hjälpa till.

3) Varför känner du dig värdefull när du kan hjälpa till? Osv..

Idén är att göra dina svar till nya frågor 7 nivåer ned. Kanske verkar banalt i början, men testa! Efter 3e, 4e frågan kommer du ner till en kärna som berör.

Här förklarar Dean hur metoden förändrade hans liv helt (ca 26 min in om du inte vill lyssna på hela).
Så vad blir svaret, MÅSTE man älska sitt jobb?


I alla fall verkar det vara en trend att älska sitt jobb. Att storgilla sitt jobb på sociala medier blir allt vanligare enligt forskaren Magdalena Petersson- McIntyre vid Göteborgs universitet. Hon intervjuade butikspersonal i modebranschen. När Magdalena pratade med dem visade det sig att många faktiskt beskrev att de stortrivdes, ja faktiskt älskade sina arbetsplatser. Trots att arbetsuppgifterna var enkla och ibland monotona.

När hon djupintervjuade visade det sig att det var kontakten med människor som var värdefull. Alltså inte lönen eller befattningen som kanske var viktiga bitar förr, utan en mjukare värdering.


"I genomsnitt arbetar vi 99117 timmar under våra liv. Att inte älska ditt jobb är lika med att kasta bort 99117 timmar av livet som du kunde ha spenderat på något stimulerande, något du brinner för."


Vi vet alla att vi tillbringar en stor del av våra dagar på våra jobb. Bara det är ett tungt skäl för mig att slåss med näbbar och klor för att göra det jag gör och ha den frihet jag har. Samtidigt kommer jag ha bättre och sämre dagar, hur mycket passion jag än känner för det jag gör. Men som Gustav Molnar skriver "I genomsnitt arbetar vi 99117 timmar under våra liv. Att inte älska ditt jobb är lika med att kasta bort 99117 timmar av livet som du kunde ha spenderat på något stimulerande, något du brinner för."

Jo, kanske inte lätt alltid. Och även om du älskar det du gör kommer du med säkerhet att ha tuffa dagar och undra om du borde ändra inriktning igen. Men enligt min erfarenhet "so far" känner jag definitivt att jag LEVER. Jag vågade bryta normen och följa mitt hjärta. Läskigt och underbart, minst 7 nivåer djupt!  • Comments(1)//kiasblogg.kiabruks.se/#post20

Kollagen bromsar hudens åldrande

HälsaPosted by Kia Mon, May 08, 2017 11:43:18

Kollagentillskott för huden blir allt populärare – de äts i hopp om att bromsa hudens åldrande och förbättra dess utseende.
Men går det verkligen?

Kollagen är ett naturligt protein som utgör den största delen av kroppens strukturella uppbyggnad. Proteinet utgör en tredjedel av allt protein i kroppen och förekommer framför allt i stödjevävnad som hud, ben och senor. Kollagen utgör också struktur i leder, ligament, brosk, bindväv, muskelvävnad, hår och naglar. Huden är som bekant kroppens största organ och hela 70 procent av huden består av kollagen! Äter man ett kollagentillskott, tillgodoser man hela kroppen.

Vad händer när huden åldras?
Föreställ dig din hud som ett saftigt plommon – återfuktad, fast och slät. När vi åldras förlorar vår hud fukt snabbare. Luftföroreningar och solen gör också att vår hud förlorar elasticitet, spänst och lyster. Torr åldrande hud är mer benägen att få rynkor och linjer, precis som ett plommon som förlorat en del av sin fukt.

Även om vi inte kan vrida tillbaka tiden, så kan vi faktiskt återställa hudens fuktbalans. Det är aldrig för sent att vårda huden och minska upplevelsen av fina linjer och rynkor- få huden att verka mer som ett nyplockat plommon.

Få fastare hud med kollagen
Modern och exklusiv hudvård idag använder peptider och kollagen. Kollagen är ett av proteinerna som bygger upp vår hud. Kollagenproduktionen minskar ju äldre vi blir vilket gör att huden åldras. Det här börjar vid 25 års ålder och mängden kollagen minskar därefter med cirka en procent varje år.

Hydroliserat marint kollagen (uppdelat i finare delar så att kroppen lättare tar upp) är den främsta ingrediensen i collagen complex i nya Infinite serien (klicka på länken). För att kollagenet ska fungera bäst har tillskottet även vitamin C som bidrar till kroppens egna kollagenbildning samt biotin som bidrar till bättre hud, hår och naglar.

”Trots kollagen fortsätter huden åldras – men det går inte lika fort”
– Många tror att de produkter som finns på marknaden i dag ska stoppa åldrandet och det är fel. Man får inte glömma att trots att vi tillför huden kollagen fortsätter huden och kroppen att åldras, men det går inte lika fort, menar hudterapeuten Marie Oddsson i en artikel om varför man ska äta kollagen på kurera.se.

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post19

Pengar - planera för mer

Entreprenörs vardagPosted by Kia Tue, April 18, 2017 14:11:21

Pengar är knappt något konkret alls, bara ettor och nollor i ett digitalt system som förs över elektroniskt till ditt konto och genom kort eller swish till köp. Ändå styr det allt. Var vi bor, vad vi äter, var vi reser, hur vi semestrar, hur mycket eller lite vi jobbar, hur vi klär oss osv. Pengar är stort, laddat, lycka eller ångest. Pengar är makt. Alla åldrar har behov av pengar. Studenten, den föräldralediga, familjen mitt i livet, den frånskilda, pensionären.. ja alla.

Pengar är inget mystiskt hokus pokus. Det går faktiskt att planera så att de kommer till dig, men det krävs mål - plan och arbete! Det vet jag i och med verksamheten jag driver där jag även hjälper andra att visa vägar till bättre ekonomi. Började läsa Tony Robbins bok "Money Master The Game" under påsken.

Han menar att nyckeln till rikedom är enkel - ”Find a way to do more for others than anyone else does. Become more valuble. Do more. Give more. Be more. Serve more. And you will have the opportunity to earn more.”

Hur hittar man då ett sätt att tjäna andra? Genom att erbjuda människor produkter, tjänster och möjligheter som underlättar eller förbättrar deras liv på något sätt. Och som Tony säger, ”to serve” att ge. Ge av sig själv. Sin kunskap. Från hjärtat av den du är. Då har du möjlighet att bygga förtroende och kanske lösa folks problem med det du har att erbjuda.

Om pengar är makt är kunskap högre (OM du sätter den till verket). Jag hoppas lära mina barn vilka principer de ska anamma i sättet att tänka och göra för att själva skapa sig en trygg ekonomi för att kunna leva ett liv med många valmöjligheter. Min Anna 8 år sa häromdagen ”Mamma, man måste njuta av livet. Av varje sekund, för det liksom ramlar på” så jag vet att hon redan lärt sig de viktigaste principerna. Jag lär mig för egen del, för att dela med mig kunskapen "to serve" och för att lära mina barn. Läsa vidare får jag göra ikväll. Just nu är det arbete som gäller.

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post18

Sälj seriöst - pitcha inte för tidigt

Entreprenörs vardagPosted by Kia Thu, March 09, 2017 15:35:01
Jag stöter ofta på alltför många säljare som inte tar reda på mitt eventuella behov, utan direkt pitchar sin produkt.


GE FÖR ATT FÅ

Det har alltid varit viktigt att bygga relationer när det gäller sälj, idag är det än viktigare. Därför har tex behovet av social selling och content marketing ökat. Människor är mer kräsna, mer avvaktande, mer pålästa själva. Har du tid med att bygga upp ett innehåll i artiklar, blogg, videos mm som servar din målgrupp är det bra. Att ge något för att få något. Bygga ett förtroende.


GÖR RESEARCH

Då menar jag inte det batteri av frågor många telefonsäljare på kvällstid kör med. Utan frågor av intresse för att ta reda på omständigheterna, som gör att du lär känna ditt prospekt. Det går inte att sälja en saftig biffstek till en vegan. Kolla av först om den du ska kontakta, kan ha en trolig anledning att faktiskt vilja ha din produkt/tjänst.


VAR GENUIN

Var öppen om det du företräder. Inga dolda agendor, det känner motparten av. Var ärlig med vad produkten kan eller inte kan uppfylla. Ibland måste kunden ändå testa för att få sin egen erfarenhet, men förlitar sig ju först på din kunskap.

Hoppas du får användning av dessa råd och lycka till!

Kia

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post17

Compassion - en strategi mot toppen

MindsetPosted by Kia Tue, February 14, 2017 15:38:20

Livet måste ibland få vara lite obekvämt. Som när sonen klagade då han blev satt i skidskola tre dagar för att lära sig slalom. Första turen ner till själva skidskolan innebar stor möda och besvär då han inte ens vågade ställa sig upp och glida en liten bit. Med ett ömmande hjärta hade det varit lätt att säga ”vi struntar i skolan Albin, du behöver inte”. Men istället bad jag honom att ge det två lektioner, skulle han sedan fortsätta klaga kunde vi ta ett nytt snack om det hela. Ibland måste något vara jobbigt, innan det blir kul. Det vet jag. Nu har jag även läst om det i en bra bok.


Lär känna din skuggsida

Christina Andersson (Compassion Effekten, att utveckla självtillit och inre trygghet, 2016) skriver om att utveckla stresstolerans när vi befinner oss på ”skuggsidan av ditt personliga Mount Everest” eller en rejäl mental uppförsbacke. Albin befann sig helt klart på skuggsidan av Järvsöbacken.

När du står inför en uppgift som väcker rädslor, obehag eller tvivel kan det leda till ångest och få oss att ge upp för tidigt. Men det här är en stresstolerans du faktiskt kan bygga upp! Att utveckla compassion eller självmedkänsla är inte vara självupptagen, bli mesig eller svag. Utan att visa respekt, vara ömsint och hänsynsfull mot sig själv vid motgångar. Livet GÖR ont ibland och vägen mot framgång är oftast krokig. Utvecklar du din compassion rustar du dig att använda mer av din uthållighet och tålamod istället för att ge upp för tidigt.


FAVVO – en strategi

FAVVO står för förståelse (och självförlåtelse), acceptans, vänlighet, värme och omsorg.

FÖRSTÅELSE för den du är, din personlighet, ditt temperament och tankar som gör att du känner som du gör. En del faktorer i livet leder till en del lidande. Allt är inte glass och ballonger hela tiden och ska heller inte vara det.

ACCEPTANS – Inför hur situationen är just nu. Döm inte dig själv eller sök bortförklaringar. Se problemet för vad det är.

VÄNLIGHET – Var snäll mot dig själv och slå inte ner på dig själv när du redan har det jobbigt.

VÄRME – Sök värme hos en vän eller familjen. Emotionellt eller fysiskt. Ett samtal, en kram eller värme genom att svepa in sig i en filt, en bastu eller ta varm kopp te. Värme signalerar trygghet och ger oss större kraft.

OMSORG – Ge dig själv omsorg. Fråga dig själv vad du behöver just nu för att ta hand om dig själv? Det handlar eg inte om belöning som godis eller shopping när något känns svårt utan tex att lägga sig tidigare för att sova eller dra ner på aktiviteter i kalendern för att få andrum.

Backen, jag och lärarna gav nog en blandning av FAVVO till Albin. Efter andra lektionen susade han ner med orden ”-Mamma, det här är ju kuuuuul”. Han växte och jag fick ytterligare en lektion i ledarskap.

  • Comments(0)//kiasblogg.kiabruks.se/#post16
Next »