Kia Bruks Thyrén

Kia Bruks Thyrén

Driv som utgår från "compassion"

Entreprenörs vardagPosted by Kia Mon, January 23, 2017 13:03:34

Att driva eget, sälja produkter och öka tillväxt i ett bolag förknippas inte alltid med ödmjukhet. Ändå är ”compassion” en av mina största drivkrafter. Jag har alltid drivits till tjänster där jag får ge av mig själv på något sätt. Det finns en röd tråd i mitt CV av service, support, kundtjänst, reception, telefonist, HR, ledarskap och försäljning.

"Men det känns ju som att lura folk"
Jag kommer ihåg när jag som 25 åring första gången skulle sälja genom att ringa runt till skogsmaskin förare och prata kring behovet av reservdelar. Jag var så obekväm och kommer ihåg att jag sa till pappa, som var min chef på den tiden, ”men det känns ju som att lura folk”. Han tittade oförstående på mig och förklarade att det här var sånt som var en förbrukningsvara för kunden. Ungefär som att en kock-kniv går av när en fullsatt lunch krog ska laga mat, dvs en katastrof. Då är det bra att ha några knivar extra.

Skapa relationer med förtroende
Efter ett antal samtal med kunderna förstod jag bättre, jag hade helt enkelt skapat mig relationer till dem och satt mig in i deras situation. Det är ju DET sälj handlar om; att skapa relationer, identifiera kundens behov och se om jag med mina produkter/tjänster kan hjälpa dem framåt i något problem eller situation. Sedan kan man säga mycket mer om sättet genom vilket du skapar relationen, att få ömsesidigt förtroende.

Walk the talk
Idag jobbar jag med att ”compassion” på flera sätt. Dels försäljning av produkter och att utöka marknaden genom att bygga team. Självklart tjänar jag pengar genom försäljning, men drivkraften måste (och har alltid varit) något större än bara pengarna. Om det bara ska handla om att tjäna pengar, kunde jag lika gärna göra något enklare.

Den andra biten, att bygga team och vara en ledare är ännu mer utmanande men också SÅ roligt! Här får man verkligen arbeta med ”compassion”. Att SE andra personer på riktigt, hjälpa dem att plocka fram sin potential och lotsa till rätt utmaningar och aktiviteter beroende på individens mål. Ge sol, regn och skydd om vinden blåser. Med tanken om att plantan ska växa sig stark och klara sig själv så småningom.

Även om det finns metoder att utgå ifrån, gäller det verkligen att vara lyhörd och pusha var och en på ett individanpassat sätt. Men ”compassion” är inte alltid att vara ”snäll”. Då skulle jag göra jobbet åt alla andra och gå under själv. Ungefär som när jag är en alltför snäll och curlande mamma och känna att jag aldrig räcker till. Nej, här är det ”walk the talk” som gäller. Att stretcha min egen komfortzon och göra samma jobb själv, som jag sedan lär ut till andra. Jag säger inte att det är alltid är lätt, men oj vad jag utvecklas! Tänk om fler chefer gjorde så? Hur skulle det se ut på våra arbetsplatser då? Spännande tanke tycker jag.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.