Kia Bruks Thyrén

Kia Bruks Thyrén

Mångfald, kreativitet och en kaviartub

Entreprenörs vardagPosted by Kia Thu, June 29, 2017 08:51:45


Tufft att sticka ut

För det mesta har mina barn det bra i skolan, men de där dagarna jag märker en tyngd över dem och man tar det där snacket (oftast kommer orden fram vid läggning) märker jag en röd tråd. Ibland kan det ju handla om lättare bråk mellan kompisar, men ofta handlar det om att helt enkelt känna sig annorlunda. Det kan i förälderns öron kanske vara banala saker som att inte vilja leka den där Starwars leken som ”alla andra” killar i gruppen. Men det bottnar i en viktig känsla. Att vara accepterad för den man är. Att ibland få vara den som styr leken och inte bara den som blir styrd beroende på vad de andra vill göra.


Gränslös kreativitet

Älskar de där stunderna när barnen kommer till ro i sin egen lek. När kreativiteten får flöda och en soffgrupp i hemmet förvandlas till en skolsal där de turas om att vara lärare/elev. Eller som när kaviartubens kork försvann häromdagen för att grabben skulle göra en egen fidget spinner och behövde ett nav till den. Hur otippat var inte det?!

Kreativiteten behöver fritt spelrum. Ett tänkande fritt från gränser där alla vägar är tillåtna. Att tänka utanför boxen och hitta egna lösningar. Att vilja testa okända vägar, måla med nya färger eller hitta nya sätt för kommunikation. Tänk vad många uppfinningar som aldrig blivit gjorda om inte kreativitet fått flöda! Men att gå utanför gruppen och testa nya vägar kan vara ensamt ibland. När man inte gör som alla andra kan man bli ifrågasatt. Ändå är det precis det som naturen eftersträvar, en färggrann mångfald av olika arter som gör olika men ändå har sin givna plats i det stora ekosystemet.


Mod och självkänsla för entreprenörskap

Entreprenörskap handlar ofta om kreativitet. Att hitta nya lösningar, att testa det okända. Att kunna vara flexibel nog att ändra förutsättningar som passar marknadens behov men samtidigt ha fokus och uthållighet nog att se idén formas till en slutprodukt. Då gäller det att ha ett mod. Särskilt de där dagarna då det känns motigt och man undrar om man är på rätt väg. Där hamnar nämligen alla som tar nya vägar förr eller senare, och då är det alldeles särskilt bra att ha en god självkänsla och tillförsikt över att vägen framåt ibland har dessa snåriga vägar och utmaningar.


Kaviartuben

Under de där samtalen i småtimmarna med barnen, är det just det jag fokuserar på. Att jag alltid älskar dem för den de ÄR. Att deras unika drag och viljor är fantastiska. Skolan är bra på många sätt men inte alltid i att fostra ett entreprenörskap och fri kreativitet. Att våga gå egna vägar. Skapa nya kontakter, kreativa diskussioner som leder till nya idéer och lösningar. Det är väldigt spännande att följa deras unika drag och påhittiga idéer framåt. Kaviartuben fick ett nytt provisoriskt lock av aluminiumfolie, så där fick mamman också bli påhittig =).
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.